Kakšen je nadležen bolnik?

  • NP
  • petek, 27. april 2012
(Foto: Dreamstime)

Zdravniki pravijo, da je težaven v povprečju eden od šestih bolnikov. Raziskava kaže, da so najnadležnejši bolniki, ki vztrajajo, naj jim zdravnik predpiše recept za zdravilo, čeprav ga sploh ne potrebujejo.

Zdravnikom, ki so pod velikim stresom in izgoreli, se bolniki zdijo nadležnejši kot njihovim kolegom, ki niso pod stresom. Zdravniki pod stresom so tudi manj zadovoljni s svojim delom, počutijo se pod pritiskom in priznavajo, da veliko prej naredijo napako. Ne gre torej le za težavne zdravnike ali težavne bolnike. 


Raziskovalci so 422 ameriških zdravnikov s primarne ravni vprašali, kako pogosto se srečujejo z osmimi oblikami težavnih stikov – od tega, da ima bolnik nestvarna pričakovanja glede zdravljenja ali da ne spoštuje zdravnika do tega, da je bolnik verbalno nasilen.

Približno 27 odstotkov zdravnikov je doživelo veliko takih srečanj, 63 odstotkov jih doživlja srednje pogosto, 10 odstotkom pa se to dogaja le redko. Najpogostejši so bolniki, ki zahtevajo recept za zdravilo, ki ga ne potrebujejo (36,7 %), tem sledi 16,1 odstotka pacientov, ki so nezadovoljni z zdravljenjem, in 13,7 odstotka bolnikov z nestvarnimi pričakovanji glede zdravljenja. V povprečju so bili zdravniki, ki so povedali, da imajo več težavnih bolnikov, mlajši in ženskega spola.

Ti zdravniki so v povprečju 12-krat pogosteje dejali, da so izgoreli, štirikrat pogosteje so povedali, da so pod velikim stresom, in devetkrat pogosteje priznali, da niso zadovoljni s svojim delom.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki