Kava zdrava za ženske

  • TK
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Kava varuje pred možgansko kapjo

Redno pitje kave pri ženskah zmanjšuje tveganje za možgansko kap. Znanstveniki so vse od leta 1980 do leta 2004 vsaki dve leti zbirali ter analizirali podatke o zdravstvenem stanju in prehranjevalnih navadah več kot 83 tisoč žensk.

Rezultati so pokazali, da imajo ženske, ki popijejo po štiri ali več skodelic kave na dan, za 20 odstotkov manjše tveganje za nastanek možganske kapi kot ženske, ki spijejo manj kot eno skodelico kave na mesec. Pozitivni učinek kave je bil izrazitejši pri nekadilkah. Koristni učinek kave poleg kajenja zmanjšata tudi visok krvni tlak in visoka raven holesterola v krvi.

Ker pri ženskah, ki so pile čaj in druge napitke s kofeinom niso ugotovili podobnega delovanja, znanstveniki sklepajo, da blagodejnega učinka kave ne gre pripisovati kofeinu.

 
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki