Največkrat ne seksamo zaradi utrujenosti

  • T.ko
  • nedelja, 29. maj 2011
(Foto: Dreamstime)

Zakaj se zvečer izognemo posteljnim radostim?

Če gre verjeti raziskavi, ki so jo v ZDA opravili na populaciji tisoč odraslih, starih od 18 do 75 let, sta utrujenost in želja po spancu najpogostejša razloga, zakaj se zvečer izognemo posteljnim radostim.

Znanstveniki so raziskovali spolno vedenje in navade anketiranih v lanskem letu. Večina sodelujočih je bila poročenih ali v dolgotrajni zvezi, od tega je imela slaba polovica otroke, mlajše od osemnajst let.

Kar 81 odstotkov sodelujočih je povedalo, da so se lani občasno izognili spolnosti. Najpogostejši razlogi za to so bili: utrujenost (53 %), slabo počutje ali bolezen (49 %), nepripravljenost na spolnost (40 %), skrb za otroke (30 %) in delo (29 %). Približno 78 odstotkov anketiranih je izjavilo, da gospodarska kriza ni vplivala na pogostnost njihovih spolnih odnosov.

Še nekaj izsledkov raziskave: 45 odstotkov spolno dejavnih anketirancev je povedalo, da so včasih spolni odnos tudi načrtovali, 7 odstotkov pa jih odnose vnaša v koledar. Približno 56 odstotkov moških je povedalo, da vsak dan razmišljajo o seksu, med ženskami je takšnih le 19 odstotkov.

Ljudje, ki so ocenili, da je njihovo zdravje šibko, imajo redkeje spolne odnose, vendar o njih razmišljajo enako pogosto kot tisti z rednimi odnosi. Starši otrok, mlajših od osemnajst let, so imeli pogosteje spolne odnose kot ljudje, katerih otroci so se že odselili.

 
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki