Čiščenje slabo za astmo

  • T.ko
  • sreda, 17. avgust 2011
(Foto: Dreamstime)

Čiščenje lahko pri ženskah sproži težave z dihanjem

Ribanje kuhinjskih tal in čiščenje stanovanja nasploh lahko pri ženskah z astmo sproži težave z dihanjem, opozarjajo zdravniki v poročilu, objavljenem januarja.

Dejstvo je, da je čiščenje, tako kot izpostavljanje čistilim sredstvom, eden od glavnih dejavnikov tveganja za astmo, zato je raziskovalce zanimalo, kaj se dogaja v splošni populaciji.V študiji, ki je trajala tri mesce, je prof. Jonathan A. Bernstein primerjal učinke čiščenja na zdravje v 25 gospodinjstvih z astmatiki in 25 gospodinjstvih brez astmatikov, katerih stanovalci sami čistijo svoja domovanja.

Po čiščenju so ugotovili statistično pomemben porast števila respiratornih simptomov pri ženskah z astmo v primerjavi z ženskami brez astme, kar kaže na to, da je "čiščenje poslabšalo njihove simptome", to pa je pomembno dognanje. Pravzaprav so vse ženske, ki so sodelovale v študiji, občutile težave z dihanjem, kar je odgovor telesa na izpostavljanje čistilnim sredstvom, čeprav so v okviru študije uporabljale blago toksična čistila. Ti izidi poudarjajo subtilne, vendar potencialno pomembne neželene učinke dolgotrajne izpostavljenosti nizkim ravnem teh kemikalij. Bernstein je prepričan, da bi morali zdravniki opozarjati ženske z astmo na morebitne učinke čiščenja in izpostavljanja čistilnim sredstvom na dihala. Študija je bila objavljena v reviji Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki