Moški prej zavohajo prevaro

  • TK
  • nedelja, 09. junij 2013
(Foto: Jupiterimages)

Dame, pozor: moški prevaro "zavohajo" prej kot ženske. Poleg tega študija razkriva, da moški svojo partnerko pogosteje neupravičeno obtožijo flirtanja.

Psihologi imajo za to preprosto razlago. Moški so sumničavi, saj se v povprečju sami nagibajo k varanju kot ženske.

V okviru raziskave je več kot dvesto ameriških parov izpolnilo standardizirane vprašalnike, v katerih so bila vprašanja, kot so: "kakšna je vaša stopnja zaupanja v odnos?", "ali ste kdaj prevarali partnerja?", "ali mislite, da vas partner vara?" …


Izidi raziskave, ki so bili objavljeni v strokovni reviji New Scientist, so pokazali, da je svojo partnerko prevaralo približno 29 odstotkov moških, samo 18,5 odstotka žensk pa svojega partnerja. Zanimivo je, da so bili moški boljši pri ocenjevanju zvestobe svoje partnerke. Ženske so kar v 80 odstotkih primerov imele pravilno predstavo o partnerjevi zvestobi, toda moški so nezvestobo zaznali še natančneje, in sicer v 94 odstotkih primerov.

Izkazalo se je še, da moški prej priznajo svojo nezvestobo kot ženske, da so torej dame precej bolj zadržane, ko gre za priznavanje resnice. Ženske so torej boljše pri skrivanju, moški pa pri odkrivanju nezvestobe, so sklenili znanstveniki.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki