Je lahko vagina neprimerno velika?

  • TK
  • torek, 28. junij 2011
(Foto: Shutterstock)

Velikost ni pomembna samo moškim

Čeprav se o tem govori znatno manj, številne ženske skrbi velikost njihove vagine. Je prevelika, morda premajhna, ali jo je mogoče kako spremeniti? Nekatere ženske so torej z velikostjo svojega spolnega organa obsedene enako kot moški, to pa pomembno vpliva na njihovo spolnost. Ženska, ki jo skrbi zaradi morebitne neustrezne velikosti vagine, bi se morala brez oklevanja posvetovati z ginekologom. Zdravnik bo po pregledu podal svoje mnenje in ji pomagal s koristnimi nasveti.


Ženska, ki ni rodila, najbrž nima težav z velikostjo vagine. Nekateri verjamejo, da se vagina lahko razširi tudi kot posledica veliko seksa, kar je seveda popoln nesmisel. Nanjo pa vpliva rojevanje. Večkrat ko ženska rodi, verjetneje je, da se bo vagina povečala. Porod namreč vpliva na mišice, saj te postanejo bolj mlahave, vendar jih je mogoče utrditi s poporodnimi vajami.

Vagina je lahko tudi pretesna, čeprav veliko redkeje. Simptomi, ki kažejo na to možnost, so bolečine med spolnim odnosom ter nezmožnost spolnega odnosa in vstavitve tampona. Večina žensk, ki se pritožujejo zaradi tovrstnih težav, ima v resnici normalno vagino. Njihova težava je največkrat vaginizem, boleč stisk vaginalnih mišic, ki onemogoča penetracijo. V primeru tega stanja, ki prizadene ženske vseh starosti, se je koristno posvetovati z ginekologom, po potrebi pa tudi s psihologom.

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki