Jajca in sladkorna bolezen

  • T.ko
  • sreda, 11. avgust 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Vsakodnevno uživanje jajc poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, kaže nova študija, ki so jo opravili na harvardski univerzi.

S spremljanjem 57 tisoč odraslih so raziskovalci ugotovili, da je vsakodnevno uživanje najmanj enega jajca povezano z 58 do 77 odstotkov večjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Študija ni pokazala, kako so jajca povezana s sladkorno boleznijo, vendar domnevajo, da ima ključno vlogo holesterol, ki je znan dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni. Ker jajca vsebujejo pomembne hranilne snovi, kot so beljakovine, vitamini, minerali in tako imenovane dobre nenasičene maščobe, je treba njihovo uživanje omejiti, ne pa jih v celoti izločiti iz prehrane.