Pomarančna lupina proti holesterolu

  • T.ko
  • ponedeljek, 05. julij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Pred uporabo citruse olupimo, olupek pa zavržemo, s čimer uničimo vir dragocenih zaščitnih snovi, kot so vitamin C, flavonoidi, kalcij … Namesto da pomarančne lupine zavržete, jih raje posušite na soncu, nastrgajte ter uporabite pri pripravi piškotov in peciva, saj se v njih skriva pravi zaklad. Po najnovejših podatkih lupine citrusov poleg visoke koncentracije vitamina C in flavonoidov vsebujejo snovi, ki raven holesterola v krvi znižujejo skoraj enako učinkovito kot najsodobnejša sredstva, ki so v uporabi za ta namen (sitosteroli). Dognanja so objavili že pred petimi leti, zdravilno snov pa so poimenovali polimetoksilirani flavon (PMF). Snov znižuje slabi LDL-holesterol, ne vpliva pa na raven dobrega HDL-holesterola. V nasprotju s sitosteroli pomarančna lupina nima neželenih učinkov.

 

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki