Sreča je nalezljiva

  • T.ko
  • nedelja, 15. september 2013
(Foto: Dreamstime)

Več srečnih ljudi, ki jih poznaš, bolj boš srečen tudi sam, je glavni rezultat raziskave univerze iz Kalifornije. Od leta 1948 so analizirali 4.700 otrok različnih prostovoljcev, sledili so njihovemu rojstvu, porokam, smrtim in ločitvam. Analizirali so tudi informacije, ki so jim jih posredovali prostovoljci: o njihovih najbližjih prijateljih, sodelavcih in sosedih.

Srečo so ocenili s pomočjo enostavnega vprašalnika: kako pogosto so v prejšnjem tednu občutili, da uživajo življenje, da so bili srečni, da so z upanjem gledali na prihodnost in da so čutili, da so enako dobri kot drugi ljudje.

60 odstotkov ljudi, ki je imelo največ prijateljev, družinskih sorodnikov, sosedov …, je bilo tudi najbolj srečnih.
Vsak srečen človek, ki ga poznaš, prinese še več sreče, so ugotovili raziskovalci.

Ugotovili so še, da je sreča bolj nalezljiva kot nesreča. Če imamo stike s srečnim človekom, se možnost, da bomo tudi sami srečni, poveča za 15 odstotkov. Vsak nesrečen prijatelj, možnost, da bomo tudi sami nesrečni, poveča le za 7 odstotkov. Če je srečen prijatelj od našega partnerja, prijatelja, sorodnika, se možnost, da bomo tudi sami srečni, poveča za 10 odstotkov, če pa je srečen prijatelj od prijateljevega prijatelja, pa se ta možnost poveča za 6 odstotkov.

Raziskovalci so razkrili še, da sreča vpliva na zmanjšanje smrtnosti, zmanjša bolečino in izboljša delovanje ožilja. In še zanimivo, če dobimo 5.000 dolarjev, se naša sreča poveča le za 2 odstotka, med tem ko je prijatelj vreden približno 20.000 dolarjev.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki