Zakaj so otroci sladkosnedi?

  • T.ko
  • petek, 03. oktober 2014
(Foto: Jupiterimages)

Nekateri otroci imajo sladek okus raje kot drugi, a ne le zato, ker je sladko okusno, temveč tudi zato, ker se zaradi uživanja sladkega bolje počutijo. V raziskavi so določali nagnjenost k saharozi pri 198 otrocih, starih od pet do deset let, a tudi pri njihovih materah. Otroci so kot skupina pokazali večjo nagnjenost k sladkemu kot njihove matere, kot priljubljeno koncentracijo sladkega pa so označili tisto z enajstimi žlicami sladkorja, raztopljenega v 2,4 dcl vode.


Polovica otrok in četrtina mater je pokazala posebno nagnjenje k 24-odstotni koncentraciji saharoze (14 žlic sladkorja, raztopljenega v 2,4 dcl vode). Raziskovalci so za ocenjevanje odziva na bolečino uporabljali model, znan kot hladni test, in sicer v kombinaciji s saharozo in brez nje. Pri sladkosnedih otrocih z normalno telesno težo je saharoza zmanjšala občutek bolečine, ni pa delovala na otroke, ki niso bili sladkosnedi. Pri obeh skupinah pretežkih in predebelih otrok, torej pri sladkosnedih in pri tistih, ki sladkega niso marali preveč, je bila učinkovitost saharoze kot analgetika slabša. V nasprotju z otroki z normalno težo pa sladko ni imelo analgetičnega učinka na matere, ne glede na njihovo nagnjenost do sladkega okusa.

Med otroki in odraslimi obstajajo razlike v endokrinološkem sistemu, a tudi psihološke razlike, tako da bodo potrebne nove študije, ki bodo razjasnile spremenljivke, ki lahko krepijo ali slabijo analgetično delovanje sladkega pri otrocih, a tudi pri odraslih.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki