Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Z nadzorom možganov proti bolečini

Po ameriški študiji lahko aktiviranje nekaterih predelov v možganih pomaga ljudem, ki trpijo zaradi bolečin, saj omogoča zavesten nadzor nad električno dejavnostjo v teh predelih možganov.

Med študijo so testirali zdrave prostovoljce, ki so jim na dlan postavili toplotno elektrodo. Bolečino so povzročali s povečevanjem temperature v elektrodi, in sicer do meje, do katere je vsak prostovoljec lahko vzdržal, ne da bi umaknil roko. Nato so iste prostovoljce izurili na tečaju in jim pokazali, kako lahko povečajo dejavnost posameznih predelov možganov (korteks). Potem so z MR-skeniranjem ugotovili, da se je po treningu nadzor nad predelom možganov, odgovornim za bolečino, povečal.

Študijo so ponovili z osmimi kroničnimi bolniki, ki so trpeli zaradi bolečin, a jim zdravila in psihična pomoč niso pomagali. Po treningu, na katerem so se naučili aktivirati posamezne dele možganov, so ugotovili 64-odstoten upad bolečine po McGillovem vprašalniku o bolečini ter 44-odstoten upad po vizualno analogni lestvici ocene moči bolečine.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

bolečina , možgani

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.