Brokoli ščiti pred slepoto

  • T.ko
  • sreda, 21. avgust 2013
(Foto: Dreamstime)

Poleg doslej znanih koristi brokolija zadnje raziskave kažejo, da ta zelenjava varuje oči pred UV-žarki, saj se je neki oksidant iz brokolija pokazal kot zelo učinkovit pri preprečevanju slepote.

Raziskovalci z Medicinske šole John Hopkins v Marylandu so ugotovili, da sulforafan, oksidant, ki ga najdemo v brokoliju in njegovih kalčkih, ščiti oko pred poškodbami, ki jih povzročajo ultravijolični žarki. Celice mrežnice so zelo občutljive na poškodbe, ki jih povzročajo oksidanti, zlasti tisti, ki jih povzroča svetloba.

Čeprav nekaj procesov v očesu pomaga, da se poškodba zmanjša, oko s staranjem postopoma izgublja to sposobnost. Velja prepričanje, da je to osnovni vzrok degradacije sive mrene – vodilnega vzroka slepote.

Prejšnje raziskave iste skupine znanstvenikov so pokazale, da sulforafan preprečuje rast tumorjev in ubija trebušne bakterije, ki povzročajo ulkus in raka želodca.

Ta antioksidant pomaga tudi pri spodbujanju zdravja srca, boju proti vnetjem in krepi imunski sistem proti stresu, izzvanem z oksidacijo (pri laboratorijskih miših).

V zadnjih poskusih so znanstveniki izpostavili sulforafanu celice človeške mrežnice, ki so jih želeli zaščititi pred oksidacijskimi procesi in prostimi radikali. Nato so celice izpostavili UV-žarkom, da bi povzročili oksidacijsko poškodbo, in ugotovili, da jih je sulforafan zaščitil. Večji ko je bil odmerek, večja je bila zaščita. Torej je prehrana, bogata za brokolijem in brokolijevimi kalčki, dolgoročno varen način za preprečitev poškodb mrežnice in slepote.