Vitamin D za daljše življenje

  • TK
  • nedelja, 07. november 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Zdrav vitamin

Raziskava Mednarodne agencije za raziskovanje raka je pokazala, da vsakodnevno jemanje dodatnega vitamina D povečuje možnosti za dolgoživost. Vitamin D proizvaja koža kot odziv na izpostavljenost sončni svetlobi.

Nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da pomanjkanje vitamina D ni povezano samo z osteoporozo, temveč tudi s povečanim tveganjem za razvoj raka, sladkorne bolezni in multiple skleroze.

Podatki Združenih narodov kažejo, da je pogostnost raka debelega črevesa, dojke in jajčnikov najmanjša v ekvatorskih državah in večja v državah, ki so zaradi bližine tečajev manj izpostavljene sončnemu žarčenju. Vitamin D igra pomembno vlogo tudi pri zmanjševanju možnosti za razvoj bolezni srca. 

Novi rezultati temeljijo na analizi 18 študij, v katerih je sodelovalo več kot 57 tisoč ljudi. Pokazalo se je, da lahko dnevno jemanje od 400 do 600 IU (mednarodne enote) vitamina D v šestih letih za sedem odstotkov zmanjša tveganje za smrt iz katerega koli razloga. Večina strokovnjakov priporoča dnevni vnos 1000 IU vitamina D na dan.
Vitamin D je naravno prisoten v ribah, živalskih jetrih in rumenjaku.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki