Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Vitamin D za daljše življenje

(Foto: Diana Anđelić)

Zdrav vitamin

Raziskava Mednarodne agencije za raziskovanje raka je pokazala, da vsakodnevno jemanje dodatnega vitamina D povečuje možnosti za dolgoživost. Vitamin D proizvaja koža kot odziv na izpostavljenost sončni svetlobi.

Nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da pomanjkanje vitamina D ni povezano samo z osteoporozo, temveč tudi s povečanim tveganjem za razvoj raka, sladkorne bolezni in multiple skleroze.

Podatki Združenih narodov kažejo, da je pogostnost raka debelega črevesa, dojke in jajčnikov najmanjša v ekvatorskih državah in večja v državah, ki so zaradi bližine tečajev manj izpostavljene sončnemu žarčenju. Vitamin D igra pomembno vlogo tudi pri zmanjševanju možnosti za razvoj bolezni srca. 

Novi rezultati temeljijo na analizi 18 študij, v katerih je sodelovalo več kot 57 tisoč ljudi. Pokazalo se je, da lahko dnevno jemanje od 400 do 600 IU (mednarodne enote) vitamina D v šestih letih za sedem odstotkov zmanjša tveganje za smrt iz katerega koli razloga. Večina strokovnjakov priporoča dnevni vnos 1000 IU vitamina D na dan.
Vitamin D je naravno prisoten v ribah, živalskih jetrih in rumenjaku.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

vitamin d , dodatki k prehrani

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.