Dojenje ne vpliva na povešenost prsi

  • T.ko
  • torek, 24. avgust 2010
(Foto: Jupiterimages)

Dojenje ne vpliva na povešenost prsi pri ženskah, pač pa je vzrok za to nosečnost, so ugotovili strokovnjaki na Konferenci Ameriškega združenja plastičnih kirurgov. Po njihovem mnenju se stopnja povešenosti prsi povečuje s številom rojstev, pomembna dejavnika pa sta tudi kajenje in starost. Zdravniki upajo, da bo novo spoznanje pomagalo ženskam, da se ne bodo bale za svoj videz po obdobju dojenja.

Na zamisel o raziskavi je prišel neki estetski kirurg, ki so mu številne ženske potožile, da so se jim povesile prsi, po njihovem mnenju zaradi dojenja. Tako se je odločil za raziskavo, v kateri je sodelovalo 132 žensk, ki so se v obdobju med letoma 1998 in 2006 odločile za povečanje ali povzdigovanje prsi. Večina žensk je bila vsaj enkrat noseča, skoraj 60 odstotkov pa jih je vsaj enkrat dojilo. Zbirali so podatke vseh pacientk, med katerimi so bili podatki o teži, višini, številki nedrčka, ki so ga nosile med nosečnostjo, in kajenju.

Med ženskami, ki so dojile, in tistimi, ki niso, ni razlike v ravni ptoze (klinično ime za povešenost organa), toda ugotovili so, da se raven povešenosti prsi povečevala s številom rojenih otrok, pri čemer je bil eden od pomembnih dejavnikov tudi kajenje. Eden od razlogov za povešenost prsi je pri nekaterih ženskah tudi nošenje neustrezne vrste nedrčka.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki