Pred kuhanjem zmečkajte česen

  • T.ko
  • petek, 22. november 2013
(Foto: Shutterstock)

Argentinski raziskovalci so prepričani, da je mečkanje česna pred kuhanjem nemara najboljši način za ohranjanje njegovih aktivnih snovi. Česen vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati nastajanje krvnih strdkov. Med kuhanjem se veliko aktivnih snovi, ki so zaslužne za to delovanje, uniči, večina študij, ki so preučevale učinek česna na zdravje ožilja, pa je testirala svež česen.

Znanstveniki so ugotovili, da ima česen, ki se je tri minute kuhal pri temperaturi približno 200 ºC, enako vsebnost aktivnih snovi kot svež česen. Toda odkrili so tudi, da šestminutno kuhanje česna pri enaki temperaturi povsem izniči antikoagulacijsko delovanje aktivnih snovi iz česna.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki