Z jogo nad presnovni sindrom

  • NN
  • četrtek, 05. julij 2012
(Foto: Jupiterimages)

Joga lahko pomaga ljudem s številnimi dejavniki tveganja za bolezni srca, trdijo indijski raziskovalci. V okviru raziskave so opazovali 101 osebo s presnovnim sindromom, skupino dejavnikov tveganja, kot so debelost, visok krvni tlak in visoka raven sladkorja v krvi. Pokazalo se je, da že trimesečno vsakodnevno izvajanje joge in transcendentalne meditacije povzroči ublažitev kliničnih in biokemičnih sprememb, povezanih s presnovnim sindromom. Pri opazovanih ljudeh je prišlo do zmanjšanja obsega pasu in znižanja krvnega tlaka, zaznali pa so tudi znižanje ravni sladkorja in maščob v krvi. Poleg tega se je pri njih povišala raven "dobrega" HDL-holesterola.

Pokazalo se je, da že trimesečno vsakodnevno izvajanje joge in transcendentalne meditacije povzroči ublažitev kliničnih in biokemičnih sprememb, povezanih s presnovnim sindromom.

Pri opazovanih ljudeh je prišlo do zmanjšanja obsega pasu in znižanja krvnega tlaka, zaznali pa so tudi znižanje ravni sladkorja in maščob v krvi. Poleg tega se je pri njih povišala raven "dobrega" HDL-holesterola.