Kdo se ponovno zredi?

  • T.ko
  • četrtek, 28. november 2013
(Foto: Shutterstock)

Vas je strah, da bi po uspešni dieti spet pridobili težko izgubljene kilograme? Raziskava dr. Maureen McGuire, profesorice na Univerzi v Pittsburghu, je dognala, kateri ljudje lažje ohranijo novo telesno težo in kateri kilograme hitro pridobijo nazaj. Psihologinja je spremljala 32 ljudi, ki so shujšali za petnajst kilogramov in jim je uspelo telesno težo ohraniti vsaj leto dni. Na drugi strani je opazovala tudi 32 posameznikov, ki jim nove telesne teže ni uspelo ohraniti niti pol leta.

Ugotovila je, da so bili tisti, ki so kilograme pridobili nazaj, pred dieto precej težji, hujšali so precej hitreje in so izgubili v povprečju pet kilogramov več kot tisti, ki so novo telesno težo ohranili. Psihologinja je dognala, da so ljudje iz druge skupine med dieto veliko težje nadzirali prehrano in vadbo. Včasih so jedli preveč, včasih pa veliko premalo, da bi se lahko dobro počutili, poleg tega kak teden sploh niso telovadili, že naslednji teden pa so se pretirano telesno naprezali. Med njimi je bilo veliko več depresivnih posameznikov.

Profesorica McGuire verjame, da so ljudje, ki novo telesno težo obdržijo vsaj leto dni, psihološko zaščiteni pred tem, da bi se spet zredili. Nasprotno imajo tisti, ki spet hitro pridobijo kilograme, zgoraj opisane osebnostne lastnosti (manjša prilagodljivost, impulzivnost, depresivnost, ki jo zdravijo s hrano), zaradi katerih bi po njenem mnenju poleg dietologa potrebovali tudi pomoč psihologa. "Naj vam ne bo nerodno – tako boste storili tudi nekaj za dušo in ne le za telo," je spodbudna dr. Maureen McGuire.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki