Previdnost z zelišči med dojenjem

  • T.K.
  • petek, 02. julij 2010
(Foto: Shutterstock)

Doječe matere pogosto jemljejo naravna zdravila, ki pa lahko včasih škodijo tako njim kot otroku. Ameriški pediatri opozarjajo, da je večina zeliščnih zdravil bolj znana po tisočletnem ustnem izročilu kot po dejanski učinkovitosti.

Zelišče božja rutica slovi po tem, da poveča količino mleka, kar nekatere ženske zanikajo, medtem ko druge zatrjujejo, da ima premočne stranske učinke. Dokazov, da bi ta rastlina dejansko vplivala na količino mleka, ni, dokazano pa je, da pri doječih materah lahko povzroči znižanje sladkorja v krvi in povečan krvni pritisk, pri dojenčkih pa posledično več kolik in drisk

Še bolj vzbuja skrb gabezovo mazilo za vnete dojke, ki pri dojenčku lahko povzroči poškodbe jeter. To mazilo je v Kanadi prepovedano. Za matere, ki imajo težave z vnetjem dojk, je bolj priporočljiv čisti lanolin, ki je povsem naraven. Za boljše počutje mater so priporočljivi nekateri zeliščni čaji, denimo iz cikorije, poprove mete, pomaranče, še posebno dober pa je šipkov čaj, ki vsebuje veliko vitamina C.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki