Neučinkovita antibakterijska mila

  • T. ko
  • torek, 26. april 2011
(Foto: Jupiterimages)

Ali nas res ščitijo pred okužbo

Antibakterijska mila ne zagotavljajo takšne zaščite pred lažjimi boleznimi, kot pričakujejo potrošniki. Raziskovalci z Univerze Columbia so razdelili antibakterijska sredstva za čiščenje 120 družinam v New Yorku in jih nadzirali skoraj leto dni.

Ugotovili so, da je bilo v teh družinah približno enako število primerov prehladov, vnetij grla in povišane telesne temperature kot v kontrolni skupini, ki je uporabljala navadna mila in detergente. Raziskava, ki je bila objavljena v časopisu Annals of Internal Medicine, je pokazala, da ti izdelki ne zmanjšujejo tveganja za pojav virusnih okužb, ki so najpogostejši vzrok prehlada, kašlja in bolečin v trebuhu. Voditeljica raziskave pravi, da izidi ne bodo presenetili zdravnikov, saj naj bi ti izdelki morali uničevati bakterije in ne virusov.

Potrošniki kljub temu ne smejo zmotno misliti, da so antibakterijska mila brez vrednosti. Druge študije namreč kažejo, da tovrstni izdelki učinkovito uničujejo organizme, ki povzročajo različne bolezni, vključno z vnetji kože in zastrupitvami s hrano.

Kljub vsemu vse večja uporaba antibakterijskih mil skrbi nekatere znanstvenike, ki se bojijo, da bi razširjena uporaba lahko pripeljala do razvoja mikrobov, odpornih na antibiotike, ki jih bo tako vse težje uničevati.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki