Evropejci alergični na jabolka

  • T.ko
  • sreda, 02. november 2011
(Foto: Diana Anđelić)

Približno milijon Evropejcev in Evropejk je alergičnih na jabolka. Alergenost je mogoče spreminjati tudi z obdelavo živil. Jabolka so najbolj razširjeno sadje v Evropi, ki ga ljudje tudi največ pojedo. Jabolka uporabljajo v številnih izdelkih, kot so sladice, omake, sokovi in otroška hrana. Toda približno milijon Evropejcev in Evropejk je alergičnih na ta sadež. Znanstveniki so raziskali, kako procesiranje vpliva na alergen iz jabolčne lupine, imenovan Mal d3.

Revija Allergy navaja, da blaga termična obdelava ne vpliva na alergen, zato se je znanstvena skupina odločila za močnejšo obdelavo (dve uri pri 100 ºC), kar je povzročilo za 30-krat zmanjšano alergensko delovanje beljakovine Mal d3. Toda sladkor pri takšni obdelavi varuje alergen. Odkrili so, da se glukoza veže na Mal d3, kar kaže, da je treba spremembe alergena pri obdelavi živil opazovati v ustreznem kontekstu. Na primer: praženje povečuje alergenost arašidov, gama žarki pa zmanjšujejo alergenost mleka, vendar ne tudi zelene.


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki