Približno milijon Evropejcev in Evropejk je alergičnih na jabolka. Alergenost je mogoče spreminjati tudi z obdelavo živil. Jabolka so najbolj razširjeno sadje v Evropi, ki ga ljudje tudi največ
pojedo. Jabolka uporabljajo v številnih izdelkih, kot so sladice,
omake, sokovi in otroška hrana. Toda približno milijon Evropejcev in
Evropejk je alergičnih na ta sadež. Znanstveniki so raziskali,
kako procesiranje vpliva na alergen iz jabolčne lupine, imenovan Mal
d3.
Revija Allergy navaja, da blaga termična obdelava ne vpliva na
alergen, zato se je znanstvena skupina odločila za močnejšo obdelavo
(dve uri pri 100 ºC), kar je povzročilo za 30-krat zmanjšano alergensko
delovanje beljakovine Mal d3. Toda sladkor pri takšni obdelavi varuje
alergen. Odkrili so, da se glukoza veže na Mal d3, kar kaže, da je
treba spremembe alergena pri obdelavi živil opazovati v ustreznem
kontekstu. Na primer: praženje povečuje alergenost arašidov, gama žarki
pa zmanjšujejo alergenost mleka, vendar ne tudi zelene.
asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije
Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije