Drobni nasveti za pranje perila

(Foto: Jupiterimages)

Osvežite svoje znanje z novimi nasveti, saj v nasprotnem utegne vaš pralni stroj povzročiti več škode kot koristi.

Uporabljajte vsaj štiri programe: za spodnje perilo, srajce, pisano perilo ter volno oziroma občutljivo perilo. Napake pri nastavljanju temperature, števila obratov centrifuge in trajanju pranja lahko povzročijo veliko škodo. Temnejša oblačila vedno ločite od svetlega perila. Spodnje perilo, ki ga je dobro prekuhati (seveda je govor o bombažnem perilu), operite posebej, najbolje skupaj z brisačami, rjuhami in kuhinjskimi krpami.

Previdno z barvami: barvo puščajo oblačila vseh barv, zlasti če so iz tkanin slabše kakovosti. Zato nova oblačila prvič operite na roke in v hladni vodi. Pomnite: nekatera oblačila puščajo barvo tudi po večkratnem pranju.

Pred začetkom pranja obvezno zaprite vse zadrge. Odprte zadrge se namreč lahko zataknejo za tkanino drugega oblačila, lahko se pokvari zadrga, njeni zobčki pa utegnejo poškodovati tudi boben pralnega stroja.

Ne prenapolnite bobna: največja dovoljena teža je navedena v knjižici z navodili (najpogosteje gre za pet kilogramov perila). Upoštevajte, da je mokra posteljnina zelo težka. Če skupaj z njo perete še druge predmete, se utegne primeriti, da bodo slabo oprani, četudi boste uporabili najmočnejši program.

Občutljivi predmeti: nogavic, pletenin, oblačil s čipko in rut nikoli ne centrifugirajte, četudi uporabljate program za občutljivo perilo, saj se lahko poškodujejo. Občutljive predmete pred pranjem spravite v prevleko za vzglavnik.

Odstranjevanje madežev: nekatere madeže je treba očistiti še pred pranjem v pralnem stroju, saj toplota le še utrjuje umazanijo v vlaknih tkanine. Madež od laka za nohte najprej spraskajte s tkanine, saj se sicer med pranjem ne bo odstranil. Madeže od čokolade in krvi pred pranjem obdelajte s sredstvi za odpravljanje madežev. Madeže od barve obdelajte s hladno vodo.

Nedrčki: kovinska kost push-up nedrčkov je povsod pritrjena s šivi, vendar se lahko zgodi, da zaradi hitrosti centrifuge šiv popusti, kovinska podpora pa pokuka ven. Tovrstne nedrčke je torej bolje oprati ročno.

Žepi: kovanci in drugi drobni predmeti se pogosto zavlečejo na dno žepov, zato je potrebna posebna previdnost, saj se lahko ti predmeti zavlečejo v luknjice bobna in pokvarijo pralni stroj.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki