Možgani radi izpolnjujejo sanje

  • TK
  • nedelja, 12. januar 2014
(Foto: Shutterstock)

Človeški možgani predvidevajo prihodnje dogodke z nepopravljivim optimizmom, ki pogosto ni upravičen, vendar varuje naše zdravje, trdijo znanstveniki v britanski reviji Nature.

Na temelju posnetkov magnetne resonance je skupina raziskovalcev z Oddelka za psihologijo Univerze v New Yorku ugotovila, da sta dve območji v možganih (sprednji cingularni korteks in amigdala) dejavnejši, če se oseba spominja prijetne/težke preteklosti ali predvideva srečno prihodnost, kot če čuti tesnobo pred prihodnostjo.


Psihologi in nevrologi so izhajali iz predpostavke, da "zmerno optimistično sanjarjenje" lahko spodbudi spremembe v obnašanju, usmerjene proti doseganju cilja, obenem pa je povezano s telesnim in duševnim zdravjem.

Raziskovalci sklepajo, da amigdala zanesljivo sodeluje pri selektivnem predvidevanju prihodnjih čustvenih dogodkov, ne pa tudi pri splošnem razmišljanju o prihodnosti. Toda nekateri opozarjajo, da je domet te raziskave omejen, saj ne pove ničesar o nevronskih mehanizmih, ki povezujejo krepitev možganske dejavnosti s psihičnim stanjem. Dokler ne bodo na voljo novi dokazi, velja, da aktivnejši možgani ne zagotavljajo optimizma, obenem pa ni možno trditi nasprotno.