Možgani radi izpolnjujejo sanje

  • TK
  • nedelja, 12. januar 2014
(Foto: Shutterstock)

Človeški možgani predvidevajo prihodnje dogodke z nepopravljivim optimizmom, ki pogosto ni upravičen, vendar varuje naše zdravje, trdijo znanstveniki v britanski reviji Nature.

Na temelju posnetkov magnetne resonance je skupina raziskovalcev z Oddelka za psihologijo Univerze v New Yorku ugotovila, da sta dve območji v možganih (sprednji cingularni korteks in amigdala) dejavnejši, če se oseba spominja prijetne/težke preteklosti ali predvideva srečno prihodnost, kot če čuti tesnobo pred prihodnostjo.


Psihologi in nevrologi so izhajali iz predpostavke, da "zmerno optimistično sanjarjenje" lahko spodbudi spremembe v obnašanju, usmerjene proti doseganju cilja, obenem pa je povezano s telesnim in duševnim zdravjem.

Raziskovalci sklepajo, da amigdala zanesljivo sodeluje pri selektivnem predvidevanju prihodnjih čustvenih dogodkov, ne pa tudi pri splošnem razmišljanju o prihodnosti. Toda nekateri opozarjajo, da je domet te raziskave omejen, saj ne pove ničesar o nevronskih mehanizmih, ki povezujejo krepitev možganske dejavnosti s psihičnim stanjem. Dokler ne bodo na voljo novi dokazi, velja, da aktivnejši možgani ne zagotavljajo optimizma, obenem pa ni možno trditi nasprotno.

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki