Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Možgani radi izpolnjujejo sanje

Človeški možgani predvidevajo prihodnje dogodke z nepopravljivim optimizmom, ki pogosto ni upravičen, vendar varuje naše zdravje, trdijo znanstveniki v britanski reviji Nature.

Na temelju posnetkov magnetne resonance je skupina raziskovalcev z Oddelka za psihologijo Univerze v New Yorku ugotovila, da sta dve območji v možganih (sprednji cingularni korteks in amigdala) dejavnejši, če se oseba spominja prijetne/težke preteklosti ali predvideva srečno prihodnost, kot če čuti tesnobo pred prihodnostjo.


Psihologi in nevrologi so izhajali iz predpostavke, da "zmerno optimistično sanjarjenje" lahko spodbudi spremembe v obnašanju, usmerjene proti doseganju cilja, obenem pa je povezano s telesnim in duševnim zdravjem.

Raziskovalci sklepajo, da amigdala zanesljivo sodeluje pri selektivnem predvidevanju prihodnjih čustvenih dogodkov, ne pa tudi pri splošnem razmišljanju o prihodnosti. Toda nekateri opozarjajo, da je domet te raziskave omejen, saj ne pove ničesar o nevronskih mehanizmih, ki povezujejo krepitev možganske dejavnosti s psihičnim stanjem. Dokler ne bodo na voljo novi dokazi, velja, da aktivnejši možgani ne zagotavljajo optimizma, obenem pa ni možno trditi nasprotno.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

možgani , sanje , magnetna resonanca , optimizem

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.