Moškim ljubše samsko življenje

  • TK
  • petek, 14. december 2012
(Foto: Dreamstime)

Zakaj se moški bojijo zakona?

Carlu Weismanu je bilo dovolj vprašanj ljudi, ki – samo zato, ker ni poročen – nanj gledajo kot na plejboja, zgubo ali človeka, ki se boji odnosov. Odločil se je odkriti, zakaj se, podobno kot številni drugi moški, boji vstopiti v zakon.

Devetinštiridesetletni Weisman je z raziskavo, ki je zajela 1533 heteroseksualnih moških, skušal razložiti ženskam, zakaj so nekateri pametni in uspešni moški raje samski, samcem pa pokazati, zakaj so na zabavah večno sami.


"Moških je desetkrat bolj strah poroke z napačno osebo, kot se bojijo samskega življenja. Gre za prvo generacijo moških, ki so odraščali v družinah, razbitih zaradi ločitve. Ljudje pogosto menijo, da z vami ni vse v redu, če niste poročeni. Toda obstajajo tudi ljudje, ki so zavestno sprejeli to pomembno življenjsko odločitev in niso podlegli pritisku okolice," je povedal Weisman.

Odkril je, da je bilo leta 1980 v ZDA samo 6 odstotkov moških v zgodnjih štiridesetih letih, ki se nikoli niso poročili, zdaj pa njihov delež znaša 17 odstotkov. Raziskava je pokazala, da obstajajo tri vrste moških: moški, ki se nočejo poročiti (8 %), moški, ki se želijo poročiti s popolnim dekletom (62 %), in moški, ki so zelo previdni, ko gre za sklepanje zakonske zveze (30 %).

Za moške je nadvse pomembno, da se poročijo s pravo osebo. Weismanov nasvet nevezanim ženskam se glasi, naj bodo potrpežljive, kajti če se želijo poročiti na hitro, bodo razočarane zaradi morebitne slabe odločitve, pravi Weisman. Dodaja, da premožnost moškega igra pomembno vlogo pri povezovanju moškega in ženske. Raziskava je tudi ovrgla prepričanje, da so samci nesrečni. Nadvse zanimivo je bilo spoznanje, da je veliko moških zadovoljnih s samskim življenjem. Ti ljudje so si ustvarili uspešne kariere, imajo veliko prijateljev in življenjske ambicije, h katerim stremijo, čeprav splošno mnenje pravi, da so zaradi samskega življenja nesrečni.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki