Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Preveč jajc škoduje zdravju

Raziskava, ki so jo opravili na ljudeh srednjih let, je pokazala, da lahko uživanje sedem ali več jajc na teden pomembno poveča tveganje za prezgodnjo smrt. Jajca so zlasti škodljiva za ljudi s sladkorno boleznijo, je pokazala dvajsetletna raziskava. Avtorji raziskave pravijo, da smejo ljudje brez sladkorne bolezni pojesti do šest jajc na teden, če naj se izognejo škodljivim posledicam, medtem ko bi se morali tisti s sladkorno boleznijo izogibati jajcem. Uživanje šestih jajc na teden nima posledic, če pa v daljšem časovnem obdobju jemo po sedem ali več jajc na teden, se tveganje za prezgodnjo smrt poveča za celih 23 odstotkov. Jajca namreč vsebujejo veliko škodljivega holesterola, ki maši žile, to pa poveča tveganje za nastanek srčne in možganske kapi. Raziskava, ki še vedno traja, poteka od leta 1981 in obsega 21.327 ljudi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajca , hrana , sladkorna bolezen , holesterol , tveganje , dejavniki tveganja , prehranjevalne navade , raziskava , ogrožanje zdravja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.