Pari, ki se prepirajo, živijo dlje

  • T.ko
  • sreda, 20. februar 2013
(Foto: Shutterstock)

Prepiranje dobro za zdravje

Prepiranje s partnerjem je dobro za zdravje, potrjuje raziskava, ki so jo znanstveniki opravljali celih sedemnajst let. Pri parih, ki potlačijo svojo jezo, so ugotovili dvakrat višjo stopnjo smrtnosti kot pri tistih, kjer se vsaj en partner odloči postaviti za svoja prepričanja. Dolgoletna raziskava je spremljala življenje 192 ameriških parov. Ko partnerja začneta "funkcionirata", je eden od največjih izzivov glajenje nesoglasij.

Ključno vprašanje je, kako rešiti konflikt. Če se odločite prikrivanje jeze, ta ne bo popustila, ampak se bo ohranila v obliki zamere. Če težave ne poskušate rešiti, ste res v težavah. Prejšnje raziskave so namigovale, da potlačevanje jeze prispeva k nastanku in razvoju bolezni, povezanih s stresom (težave s srcem in visokim krvnim tlakom).

Ta raziskava pa je pokazala neposredno povezavo med potlačeno jezo in stopnjo umrljivosti. Od 192 parov, ki so bili vključeni v raziskavo, jih je 26 potlačevalo jezo; kar 25 odstotkov ljudi iz te skupine je med raziskavo umrlo. V skupini, ki je izkazovala jezo, je v sedemnajstih letih umrlo 12 odstotkov parov.  
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki