Pes krepi lastnikovo zdravje

(Foto: Grega Žunič)

Pozitivno delovanje psov na človekovo počutje

O koristnem vplivu mačk na človekovo zdravje obstajajo številne razprave in zgodbe, toda znanstveniki so ugotovili, da je enako koristno tudi ljubkovanje psov. Psa je treba božati samo nekaj minut na dan – in napetost, stres, tesnoba ter drugi pojavi, ki povzročajo psihične motnje in srčne bolezni, znatno omilijo. Srčni bolniki med bivanjem v bolnišnici veliko hitreje okrevajo, če imajo priložnost za druženje s svojim psom, so ugotovili znanstveniki iz Dallasa.

Do enakega sklepa so prišli zdravstveni delavci in znanstveniki z medicinske univerze v Los Angelesu, kjer so opravili podobno raziskavo. Ugotovili so, da na zdravje in razpoloženje srčnih bolnikov veliko bolje vpliva navzočnost psa kot prostovoljca. Pri bolnikih, ki so 12 minut preživeli s psom, se je tesnoba manjšala za 24 odstotkov, pri bolnikih, ki so enak čas preživeli s prostovoljcem, pa se je zmanjšala za vsega 10 odstotkov.

Še en zanimiv podatek kaže, da pasja družba pri bolnikih zmanjša količino stresnega hormona endorfina za 17 odstotkov, družba prostovoljcev pa za vsega 2 odstotka. Študija je pokazala, da že kratkotrajno ljubkovanje psa koristno deluje na srčne bolnike ter na njihovo psihofizično in psihosocialno stanje.

Takšne in podobne raziskave, ki jih je v zadnjih letih vse več, potrjujejo prastaro reklo, da je pes človekov najboljši prijatelj. In če je tako, čemu še čakate? Nemara kakšno majhno, zapuščeno ščene čaka prav na vas, da vam bo pomagalo premagovati zdravstvene težave vseh vrst. Poskusite, saj nimate česa izgubiti, dobite pa lahko bitje, ki vas bo brezpogojno ljubilo.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki