Zobozdravniki bi lahko odkrivali raka dojke

  • T.ko
  • ponedeljek, 20. september 2010
(Foto: Shutterstock)

Preprost test med obiskom zobozdravnika bi lahko pokazal, ali je človek v zgodnji fazi razvoja raka dojke, trdijo znanstveniki. Raziskavo so opravili v teksaškem Centru za medicinske znanosti.


Kaže, da bo paciente možno testirati z merjenjem ravni nekaterih beljakovinskih markerjev v slini. Rak dojke namreč povzroči spremembe tipov in količine beljakovin v izločkih žlez slinavk.

V raziskavi so analizirali trideset vzorcev sline. Odkrili so 49 beljakovin, po katerih so se zdravi ljudje razlikovali od tistih z benignim ali malignim tumorjem dojke.

Slina je zapletena mešanica beljakovin. »Trenutno različne vzorce primerjamo s kemičnim označevanjem, ki omogoča določanje beljakovin in njihovih natančnih količin. To pa omogoči primerjanje ravni 150 do 200 različnih beljakovin v rakavih in nerakavih vzorcih, s katerimi bi lahko ugotovili morebitne bolezenske markerje,« je povedal vodja raziskave. 

Znanstveniki upajo, da bo zdajšnje metode odkrivanja raka, torej mamografijo, ultrazvok in biopsijo, nekoč nadomestilo preprosto testiranje sline. Večina ljudi, zlasti žensk in otrok, obiskuje zobozdravnika veliko pogosteje kot zdravnika družinske medicine, testiranje sline pa je neinvazivna in hitra metoda.

Ta raziskava je ena od številnih, ki »dokazuje« uporabnost te metode, vsako leto pa se jih pojavi vse več. Velja omeniti, da je raziskava zajela vzorce zelo majhnega števila ljudi, zato bo potrebno še veliko dela, preden se bo izkazalo, ali bo metodo možno uporabljati tudi rutinsko.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki