Kmalu zdrava pica

  • T.ko
  • nedelja, 21. oktober 2012
(Foto: Jupiterimages)

Z drugačno peko do zdrave hrane

Ameriški znanstveniki trdijo, da je s spremembami v procesu vzhajanja in pečenja testa pico možno narediti bolj zdravo. Po njihovih besedah z daljšim časom pečenja pri višjih temperaturah, kot je običajno, pride do povišanja ravni antioksidantov. Pokazalo se je, da daljši čas pečenja (14 namesto 7 minut) vodi do povečanja ravni antioksidantov za 60 odstotkov, medtem ko pečenje pri višji temperaturi (285 ºC namesto dosedanjih 204 ºC) lahko poveča raven antioksidantov za celih 82 odstotkov, odvisno od vrste uporabljene moke. Do povečanja ravni antioksidantov je prišlo tudi s podaljševanjem vzhajanja testa, dodajajo znanstveniki, ki to pojasnjujejo s kemičnimi reakcijami, povzročenimi z delovanjem kvasa.