Perfekcioniste boli trebuh

  • T.ko
  • nedelja, 24. oktober 2010
(Foto: Shutterstock)

Davek previsokih zahtev

Ljudi, ki se nagibajo k perfekcionizmu, po prebolelem črevesnem vnetju bolj ogroža tveganje, da bodo trpeli zaradi razdražljivega debelega črevesa. Znanstveniki so na več kot 600 ljudeh, ki trpijo za gastroenteritisom, vnetjem tankega črevesa, ki povzroča krčevite bolečine v trebuhu, drisko in tudi krvavitve, opravili raziskavo o povezavi med stresom in to boleznijo.

Osebe, ki precenjujejo svoje sposobnosti ali pa čutijo tesnobo, so bile bolj nagnjene k razvoju razdraženega debelega črevesa, najpogostejše gastrointestinalne bolezni, katere vzrok je sprememba intestinalne motilitete, pri čemer igrajo pomembno vlogo tudi psihološke spremembe.

Znanstveniki so prepričani, da bi lahko razložili, zakaj se pri nekaterih osebah po črevesnem vnetju razvije razdraženo debelo črevo. Raziskovalci sporočajo, da gre najpogosteje osebe z visokimi zahtevami do sebe in drugih in ki menijo, da mora biti vse, kar naredijo, popolno. Pri vsakem desetem bolniku, ki je prebolel bakterijsko črevesno okužbo, se razvije bolezen razdraženega debelega črevesa, čeprav je bil predtem povsem zdrav.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki