Hranila iz svežega sadja

  • T.ko
  • četrtek, 03. april 2014
(Foto: Diana Anđelić)

Eksotično sadje vsebuje ogromno organizmu všečnih snovi. Prav zato je zelo zanimivo tudi za znanstvene poskuse, ki pomagajo razumeti različne odzive telesa.


Sveže narezano sadje med stanjem v hladilniku ne izgubi veliko hranilne vrednosti. Znanstveniki so raziskovali izgubo antioksidantov pri mangu, ananasu, kiviju, jagodah, lubenici in meloni, narezanimi na rezine in za devet dni shranjenimi v plastičnih vrečkah v hladilniku pri temperaturi 5 ºC. Kontrolno skupino sadja so shranili v enakih razmerah, le da ni bilo narezano. Vsak dan so ocenjevali videz sadja z ocenami od ena do devet. Najvišja ocena je znašala odlično, najnižja pa slab videz. Poleg tega so vsak analizirali hranilno vsebnost obeh skupin sadja; posebej so spremljali izgubo vitamina C, karotenoidov in polifenolov.

Rezultati so znanstvenike presenetili. Hranilna vrednost se je namreč ohranila dlje od "lepote"; sadje se je torej prej pokvarilo, kar zadeva videz, in postalo neužitno, še preden je prišlo do pomembne izgube hranilnih snovi.


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki