Stanol v siru niža raven holesterola

  • T.ko
  • nedelja, 16. januar 2011
(Foto: Jupiterimages)

Siri, bogati s stanolom, utegnejo znižati raven holesterola za več kot pet odstotkov, kaže nova študija, ki jo je opravila finska družba Raisio and Valio. Na 67 prostovoljcih, ki so trpeli za srednje hudo hiperholesterolemijo, so raziskovali vpliv sirov, ki vsebujejo malo holesterola in veliko stanola.

 

Skupina, ki je uživala po 2 g stanola na dan, je imela nižjo raven LDL-holesterola v primerjavi s kontrolno skupino. V nasprotju s kontrolno skupino je bila raven skupnega holesterola pri tej skupini za 5,8 odstotkov, LDL-holesterola pa za 10,3 odstotka nižji. Med skupinama ni bilo pomembne razlike v ravni HDL-holesterola, trigliceridov in apolpoproteina.

Sklep raziskave je, da siri, ki vsebujejo 2 g rastlinskega stenola v obliki estrov maščobnih kislin, pomembno znižujejo raven skupnega holesterola, a tudi raven LDL- oziroma slabega holesterola v serumu.

 

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki