Starši pretiravajo z otroškimi alergijami

  • TK
  • sreda, 03. julij 2013
(Foto: Shutterstock)

Britanska raziskava je pokazala, da se starši nagibajo k poveličevanju števila alergij na hrano pri svojih otrocih, s čimer jih izpostavljajo tveganju zaradi neustrezne prehrane in prehranskemu primanjkljaju. Povečana skrb za zdravje ter zavest o naraščanju števila alergij na hrano in/ali preobčutljivosti na posamezna živila vpliva na to, da številni britanski starši pri svojih otrocih "diagnosticirajo" alergijo, ne da bi povprašali za mnenje zdravnika specialista.

Ker v Veliki Britaniji vlada pomanjkanje specialistov alergologov, ni nenavadno, da matere med čakanjem na pregled same poskušajo prepoznati snov iz hrane, o kateri menijo, da povzroča odziv pri otroku ter jo brez alergološkega testiranja povsem izločijo iz otrokove prehrane.

Preobčutljivost na kravje mleko v dobri treh mesecev je pri svojem otroku ugotovilo 132 staršev, sodelujočih v raziskavi, 83 staršev je v pri otroku v starosti šest mesecev ugotovilo preobčutljivost na kravje mleko, necitrusno sadje, otroški riž in oves, 49 staršev je pri otroku v devetem mesecu starosti ugotovilo preobčutljivost na kravje mleko, jajca in paradižnik, 65 staršev pa je po otrokovem prvem letu starosti ugotovilo preobčutljivost na kravje mleko, jajca, paradižnik in ribe.

Rezultati so pokazali, da je četrtina staršev v prvem letu starosti pri otroku ugotovila škodljive reakcije na hrano. Toda samo pri osmih od vseh teh otrok so ugotovili preobčutljivost na hrano in jo potrdili z ustreznim testom. Specialistova vloga je pri tem zelo pomembna, saj mora ugotoviti, ali so simptomi, ki se pojavljajo pri otroku, povezani s hrano in alergijo na posamezne sestavine hrane ali ne. Diagnoza, ki kaže, da otrok nima simptomov alergije, je namreč enako pomembna kot diagnoza, ki potrjuje težave, sporočajo zdravniki.

 

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki