Ženske ustne tegobe in hormonske spremembe

  • NN
  • sreda, 03. september 2014
(Foto: Jupiterimages)

Ženskam, ki imajo obolele dlesni, se stanje v ustih poslabša v posameznih življenjskih obdobjih, ko doživljajo hormonske spremembe. Te namreč vplivajo na preskrbo s krvjo v dlesnah in okrepijo odzivnost na draženje, ki ga povzročajo zobne obloge.

Med menstruacijo imajo nekatere ženske težave z otečenimi dlesnami, rade se jim naredijo ranice, tudi afte, otečejo jim žleze slinavke, dlesni pogosteje krvavijo. V pomoč so posebna čiščenja zob pri zobozdravniku, zdravljenje dlesni in anestetiki, ki olajšajo nelagoden občutek. Pomagala bo tudi ustna voda z nesteroidnim antiflogistikom, ki jo dobimo v lekarni.


Vnete dlesni so pogosta težava žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Če zobozdravnik predpiše zdravila proti vnetim dlesnam, na primer antibiotik, lahko s tem obenem zmanjša učinkovitost kontracepcije. Tudi v takih primerih je priporočljiva že omenjena ustna voda.

Med nosečnostjo so zobje precej občutljivejši kot sicer. Ženske pogosto prav tedaj dobijo gingivitis, ki se jim lahko precej poslabša, če zanj ne poskrbijo pravočasno. Poleg rednega čiščenja zob in medzobnih prostorov je dobro, če zobozdravnika obiščete pogosteje (da vam odstrani zobne obloge). Tudi v tem primeru bo dobrodejno učinkoval nesteroidni antiflogistik.

Po menopavzi hormonske spremembe spet vplivajo na ustno zdravje. Ženske se pritožujejo zaradi pekočega občutka v ustih, občutljivosti na nekatere okuse (na primer na slano), suhih ust, a tudi zaradi povečane občutljivosti na vroče in mrzlo. Usta je priporočljivo spirati z ustno vodo, tako kot v prej omenjenih primerih.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki