Ustno zdravje in ledvične bolezni

  • NP
  • četrtek, 10. oktober 2013
(Foto: Shutterstock)

Bolniki s kroničnimi boleznimi ledvic, zlasti tisti, ki hodijo na dializo, imajo precej težav z ustno votlino. Zobozdravniki neradi skrbijo zanje, ker so vedno možni številni zapleti. Bolniki imajo v ustih slab okus, celo vonj po urinu, ker ledvica niso zmožna očistiti vseh odpadkov iz krvi.

Možne so tudi spremembe v okostju, ker telo ne more vsrkati dovolj kalcija, kar seveda vpliva tudi na zobe. Bolniki lahko zbolijo še za anoreksijo, anemijo, visokim krvnim tlakom in srčno boleznijo, skratka, lahko imajo cel kup hudih zdravstvenih težav. Med njimi je tudi parodontalna bolezen, ki je pogosta spremljevalka ledvičnih bolnikov.

Zato je pomembno, da se ti bolniki za redno skrb za zdravje v ustni votlini dogovorijo s svojim zobozdravnikom. Za vsako težavo, ki se pojavi, bi bilo treba poskrbeti v 24 urah po dializi. Nekateri ledvični bolniki jemljejo zdravila za redčenje krvi, kar pomeni povečano nevarnost za nastanek krvavitev, a tudi bakterijskega vnetja srčne ovojnice, zato morajo pred zdravljenjem zob jemati antibiotike. Bolniki z boleznimi ledvic morajo torej še posebno skrbeti za ustno higieno, ker sicer tvegajo smrtno nevarne zaplete.


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki