Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ustno zdravje in ledvične bolezni

Bolniki s kroničnimi boleznimi ledvic, zlasti tisti, ki hodijo na dializo, imajo precej težav z ustno votlino. Zobozdravniki neradi skrbijo zanje, ker so vedno možni številni zapleti. Bolniki imajo v ustih slab okus, celo vonj po urinu, ker ledvica niso zmožna očistiti vseh odpadkov iz krvi.

Možne so tudi spremembe v okostju, ker telo ne more vsrkati dovolj kalcija, kar seveda vpliva tudi na zobe. Bolniki lahko zbolijo še za anoreksijo, anemijo, visokim krvnim tlakom in srčno boleznijo, skratka, lahko imajo cel kup hudih zdravstvenih težav. Med njimi je tudi parodontalna bolezen, ki je pogosta spremljevalka ledvičnih bolnikov.

Zato je pomembno, da se ti bolniki za redno skrb za zdravje v ustni votlini dogovorijo s svojim zobozdravnikom. Za vsako težavo, ki se pojavi, bi bilo treba poskrbeti v 24 urah po dializi. Nekateri ledvični bolniki jemljejo zdravila za redčenje krvi, kar pomeni povečano nevarnost za nastanek krvavitev, a tudi bakterijskega vnetja srčne ovojnice, zato morajo pred zdravljenjem zob jemati antibiotike. Bolniki z boleznimi ledvic morajo torej še posebno skrbeti za ustno higieno, ker sicer tvegajo smrtno nevarne zaplete.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

dializa , zobozdravnik , zobje , ustna higiena , bolezni ledvic

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.