Antioksidanti v gobah

  • T.ko
  • torek, 24. junij 2014
(Foto: Diana Anđelić)

Ameriški strokovnjaki za prehrano so odkrili da so gobe najboljši vir antioksidanta ergotioneina. Izkazalo se je, da šampinjoni vsebujejo dvanajstkrat več tega antioksidanta kot pšenični kalčki in štirikrat več kot piščančja jetra. Do tega odkritja so ti živili veljali za glavna vira ergotioneina. Poleg šampinjonov vsebujejo večjo količino tega antioksidanta bukovi ostrigarji ter eksotične gobe, kot so šitake in maitake. V 90 g teh gob je do 13 mg ergotioneina, kar je 40-krat več kot v enaki količini pšeničnih kalčkov. Znanstveniki so poudarili, da toplotna obdelava gob ne zmanjša količine tega antioksidanta.


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki