Letošnja Nobelova nagrada za medicino za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik

  • STA, KP
  • ponedeljek, 04. oktober 2021
Z objavo letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za medicino se je začel teden objave letošnjih Nobelovih nagrajencev.
Z objavo letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za medicino se je začel teden objave letošnjih Nobelovih nagrajencev. (Foto: Shutterstock)

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, sta prejela fiziolog David Julisus in molekularni biolog Ardem Patapoutian.

Kot je ob razglasitvi nagrajencev utemeljila žirija za Nobelove nagrade, gre za "prelomno odkritje ". Letošnja dobitnika Nobelove nagrade sta omogočila razumeti, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu, so med drugim utemeljili. Dodali so, da sta raziskovalca s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

65-letni David Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu je uporabil kapsaicin, aktivno sestavino čilijev, ki povzroča pekoč občutek, za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto.

Ardem Patapoutian je s pomočjo celic, občutljivih na pritisk, odkril nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Kot je za STA povedal vodja inštituta za fiziologijo na mariborski medicinski fakulteti Andraž Stožer, sta si Julius in Patapoutian zaslužila, ker sta priskrbela ključen dodatek v mozaiku znanja o zaznavanju dotika in temperature, s tem pa po že nagrajenih dosežkih na področju vida, sluha in okusa zapolnila manjkajoči košček med človeškimi čutil.

Vesel je, da je po vrsti let dodeljevanja te Nobelove nagrade dosežkom na področju uporabne medicine spet namenjena nagrada fiziologiji.

Z odkritjem Juliusa in Patapoutiana lahko znanstveniki zdaj bolje razumejo na primer, kako zaužitje čilija povzroči v možganih občutek vročine, čeprav sam čili ni vroč, ali pa mentol hladi. Po tem sistemu delujejo na primer mazila za lajšanje bolečin, je ponazoril Stožer.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki