V novi številki reviji Viva, Medicina & ljudje

  • nedelja, 11. april 2021

Viva, Medicina & ljudje; št. 237, april 2021


V aprilski številki revije Viva, Medicina & ljudje preberite:

Intervju z izr. prof. dr. Petro Došenović Bonča

Ekonomsko breme bolezni bi lahko zmanjšali z okrepljeno preventivo
Raziskovalci so ocenili, da so v letu 2018 neposredni in posredni stroški raka v Evropi znašali skoraj 200 milijard evrov, v Sloveniji pa je breme raka ocenjeno na dobrih 600 milijonov evrov, pravi izr. prof. dr. Petra Došenović Bonča z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Od tega je neposrednih stroškov za okoli 230 milijonov evrov, vse preostalo pa so posredni, ki so zelo visoki predvsem zaradi prezgodnje umrljivosti. Za zmanjšanje ekonomskega bremena bolezni lahko veliko naredimo tudi s preventivnimi programi.

Za javnozdravstvene izdatke štiri milijarde, za preventivo 112 milijonov evrov

V Sloveniji za tekoče javnozdravstvene izdatke na leto porabimo okoli štiri milijarde evrov ali od 1.800 do 1.900 evrov na prebivalca. Medtem pa za preventivo naša država na prebivalca na leto nameni zgolj od 50 do 60 evrov.


Kako oblikujejo cene zdravil

Stroški za zdravila tako rekoč povsod po svetu vztrajno rastejo. Preverili smo, koliko javnih sredstev vsako leto namenimo zdravilom in kaj vse vpliva na njihovo ceno, kdo v Sloveniji ureja ceno zdravil ter kako ostra so pogajanja s farmacevtskimi družbami.


Kakšne maske uporabljajo po svetu?

Preverili smo, kakšne vse so maske na trgu, koliko stanejo in katere so najbolj priljubljene. Ste vedeli, da obstajajo tudi take, ki jih po uporabi lahko odvržete v naravi in ki osrečujejo čebele?

COVID-19: Delni vzrok za dolgo trajajoče simptome bi lahko iskali tudi v psihi

COVID-19 je še vedno precej skrivnostna bolezen, čeprav prevladuje v pogovornih temah našega vsakdanjika že več kot leto dni. Zdaj sicer že poznamo glavne simptome in težave, ki nas opozarjajo, da smo zboleli, a težave lahko vztrajajo tudi po preboleli bolezni. Kako ukrepati?


Ko je navzoč kuža, bolniki zmorejo več

To, da živali pozitivno vplivajo na nas, ni nič presenetljivega in novega. Znanost potrjuje, da pes zelo dobro vpliva na človeka – že samo božanje živali zniža krvni tlak, ob tem pa se sproščata oksitocin in serotonin, medtem ko se raven stresnega hormona v telesu zniža. A živali za nas lahko naredijo še veliko več kot to.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA, MEDICINA & LJUDJESamooskrba v Sloveniji še vedno daleč od želene

Čeprav je samooskrba z živili danes pomemben cilj veliko držav, je naša še daleč od tega. Kot pravijo v okoljski nevladni organizaciji Umanotera, nismo v letu 2019 z zelenjavo in sadjem, pridelanim v Sloveniji, pokrili niti polovice svojih potreb. Bolje nam gre pri samooskrbi z mesom.


Z Bachovimi esencami ne zdravimo bolezni, temveč njene vzroke

Zdravljenje z Bachovimi cvetnimi esencami je v zadnjih letih doživelo nesluten razmah. Še pred 15 leti so le redki posamezniki pri nas poznali njihovo blagodejno in zdravilno delovanje, na prste ene roke pa bi lahko prešteli tiste, ki so znanje o njih lahko prenašali tudi na druge. Danes so Bachove kapljice na voljo v vsaki lekarni in na bolje založenih oddelkih z zdravo prehrano v supermarketih. Žal so se s številčnejšo uporabo in delno komercializacijo nekoliko pomešali pojmi in pričakovanja, ki jih imamo v zvezi s temi čudovitimi esencami.

Nekaj divjega vsak dan

Spet je prišlo obdobje prehranskega nadobilja v podobi prvih užitnih divjih rastlin, ki nas z vso močjo vabijo, da si privoščimo nekaj prvinske hrane. V tem času lahko menda brez večje škode vsak dan, ampak prav vsak dan, pojemo nekaj divjega. Malo kopriv, nekaj čemaža, pa svinjak, regrat in smrdljivko. Le zakaj vse to zeleničje in zakaj vsak dan?

Superjedi za superpočutje

Za odlično počutje je zdrava prehrana izjemnega pomena. Kar pa ne pomeni, da se moramo držati stroge diete ali zapraviti kup denarja za nakup superživil in prehranskih dodatkov. Najpomembnejše je, da smo pozorni na to, kaj jemo, in si vzamemo dovolj časa. Tudi med delavnikom, ko imamo veliko obveznosti, je to izvedljivo, če se dobro organiziramo.

Napitki za razstrupljanje

Razstrupljanje telesa je proces, ki je veliko manj zapleten, kot bi si mislili. Najboljši čas za detoks oziroma razstrupljanje je vsekakor začetek pomladi, ko narava počasi ozeleni. Takrat lahko prečistimo telo in ga tako pripravimo na nove podvige, ki nas čakajo v toplejšem delu leta. Najbolj preprosto je, če si pripravimo napitek, smuti ali preprost puding. Taki napitki spodbujajo prebavo in učinkovito razstrupljajo telo, so pa tudi odličen vir vlaknin, mineralov in vitaminov.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA, MEDICINA & LJUDJEGregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki