Srebrna nit: Pri cepljenju proti COVID-19 se spopadamo s kaosom

Glede na podatke je bilo cepljenih tudi »občutno premalo starejših nad 65 let, ki so najbolj ogroženi«.
Glede na podatke je bilo cepljenih tudi »občutno premalo starejših nad 65 let, ki so najbolj ogroženi«. (Foto: Shutterstock)

Združenje za dostojno starost Srebrna nit je na pristojne naslovilo protestno izjavo zaradi poteka cepljenja proti COVID-19. V njej opozarja, da se pri cepljenju v državi spopadamo s popolnim kaosom, in ocenjuje, da gre pri tem za diskriminacijo starejših in onemoglih ranljivih skupin, ki je nihče ne nadzira.

Protestno izjavo, pod katero se je podpisala pred-sednica društva Biserka Marolt Meden, je združenje naslovilo na ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), varuha človekovih pravic in zagovornika načela enakosti. Ob tem so spomnili, da so že januarja javno nasprotovali nepravičnemu razdeljevanju cepiva ter javno zahtevali, »naj se neetična praksa cepljenja 'mimo vrste' takoj prekine«.

Zahtevali so tudi upoštevanje shem cepljenja, ki so jih na NIJZ uradno objavili in obljubili njihovo izvedbo. »Vse drugo je nepravično, neetično, vredno obsojanja,« pravijo. »Sledile so spremembe nacionalne strategije cepljenja, zapleti z nenaročanjem cepiva s strani vlade ter zelo slabo koordinirano razdeljevanje cepiva na posamezna cepilna mesta,« so kritični v izjavi. Glede na podatke pa je bilo cepljenih tudi »občutno premalo starejših nad 65 let, ki so najbolj ogroženi«, so dodali.

Obenem so še zapisali, da nasprotujejo tudi poskusom prisilnega cepljenja, na kar so jih opozorili nekateri sorodniki stanovalcev v domovih starejših
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki