Ne pozabimo – HIV je še vedno med nami

(Foto: Shutterstock)

Prvi december je že 38 let opomnik boja proti aidsu. V Sloveniji in državah EU se z leti po zaslugi vztrajnega dela na področjih ozaveščanja prebivalstva in preventivnih dejavnosti zmanjšuje število na novo okuženih, predvsem v najbolj izpostavljeni skupini, to je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

 V svetu se nove okužbe med mlajšimi odraslimi niso zmanjšale po pričakovanjih, saj dostopnost do zdravil ni povsod enaka, prav tako ni dostopnosti do zdravil med migranti, kjer niti ni nadzora nad dogajanjem med to populacijo.

»Okužba z virusom HIV je ob zgodnjem odkritju in rednem zdravljenju obvladljiva kronična nalezljiva bolezen,« je dejala Veronika Jagodic Bašič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na internistično-infektološkem področju pri Zbornici - Zvezi. »Zaradi pandemije novega virusa SARS-CoV-2 pa obstaja nevarnost, da zaradi splošnih omejitev, težje dostopnosti do zdravstvene oskrbe in preobremenjenosti zdravstvenega sistema s pacienti, okuženimi z virusom SARS-CoV-2, pacienti, okuženi z virusom HIV, ne pridejo pravočasno do zdravnika in se posledično nevarnost okužbe s HIV spregleda. To slabo vpliva na sam potek okužbe, poveča pa se tudi možnost njenega nadaljnjega širjenja,« je opozorila.

Kljub velikemu napredku na področju zdravljenja bolezni in številnim prizadevanjem po destigmatizaciji pa z virusom HIV okužene osebe še vedno spremljata stigma in diskriminacija, kar je povezano s predsodki in pomanjkanjem znanja tako zdravstvenih delavcev kot tudi širše skupnosti.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki