S krvno plazmo nad COVID-19

(Foto: Shutterstock)

Učinkovito zdravilo proti virusu SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, se išče tudi v krvni plazmi oseb, ki so prebolele okužbo. Na podlagi izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za COVID-19.

S plazmo prebolevnikov, ki jo zbira Zavod za transfuzijsko medicino (ZTM), so prve paciente začeli zdraviti tudi pri nas; uspehi so obetavni. ZTM zato poziva vse, ki so preboleli COVID-19, naj darujejo plazmo in pomagajo tistim, ki bolezni ne morejo preboleti brez pomoči. Pogoj je, da je od začetka bolezni minilo vsaj od štiri do šest tednov in da ste v dobri psihofizični kondiciji za darovanje. Pokličete jih lahko na telefon 030 485 510 vsak delovnik od 10. do 14. ure ali pa jim pripravljenost za darovanje sporočite na e-naslov plazma@ztm.si.

Vsa zbrana plazma, ki ne bo porabljena za neposredno zdravljenje bolnikov, bo na voljo za izdelavo zdravil oziroma imunoglobulinov, ki so koncentrirana oblika protiteles in bodo v prihodnosti eno od mogočih zdravil pri zdravljenju COVID-19.