Vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta že doživela eno od oblik nasilja

(Foto: Shutterstock)

Letošnje mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami, ki vsako leto od 25. novembra do 10. decembra potekajo v več kot sto državah, je zaznamovala pandemija.

 Ukrepi, ki omejujejo širjenje epi-demije, prinašajo velike spremembe v družinskem življenju. Povečujejo se dejavniki tveganja za pojav nasilja nad ženskami in dekleti, vključno z nasiljem v družini, naraščajo pa tudi druge stiske ljudi, ki se kažejo na več področjih.

Po nacionalni raziskavi je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Kot je poudaril varuh človekovih pra-vic Peter Svetina, lahko obseg nasilja nad ženskami zmanjša samo ozaveščena družba, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa meni, da gre za resno družbeno vprašanje in eno naj-hujših kratenj človekovih pravic.

Če ste žrtev nasilja ali ste v svojem okolju zaznali nasilje, to prijavite policiji na 113 ali na anonimno številko 080 12 00, lahko pa tudi pristojnemu Centru za socialno delo (www.scsd.si/centri-za-socialno-delo) ali pokličete na krizni telefon Ženske svetovalnice (031 233 211, 24 ur na dan vse dni v letu).
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki