KOPB tretji najpogostejši vzrok smrti na svetu

  • ponedeljek, 16. november 2020
(Foto: Shutterstock)

Vsako tretjo sredo v novembru, letos je to 18. november, obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki je trenutno tretji najpogostejši vzrok smrti na svetu.

KOPB je zelo pogosta bolezen, ki pa jo je mogoče preprečiti in ustrezno zdraviti. Čeprav bolezen ni ozdravljiva, lahko vsak posameznik z ustreznimi ukrepi prispeva k izboljšanju kakovosti življenja s to napredujočo boleznijo, ob svetovnem dnevu KOPB sporoča Zbornica – Zveza.

»Bolezen KOPB ni ozdravljiva, vendar se kakovost življenja z različnimi ukrepi lahko močno izboljša. Pomembno je, da se vsak posameznik potrudi za čim boljše stanje. Zelo pomembna pri tem je telesna dejavnost. Težka sapa, ki spremlja KOPB, seveda predstavlja določeno omejitev, vendar lahko večja aktivnost izboljša vsako mišico v telesu in pozitivno vpliva tudi na dihalne mišice,« meni Maruša Ahačič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri Zbornici – Zvezi, ki bolnikom s KOPB svetuje: »Vsak korak šteje. Vsak dan naredite korak več in počasi boste opazili večjo zmogljivost in boljše počutje.«

Bolniki s KOPB se lahko vključijo v pljučno rehabilitacijo, ki je organizirana v zdravstvenih ustanovah. Pomemben del pri zdravljenju bolezni pa je tudi skrb za duševno zdravje, zato Ahačičeva še svetuje, da naj se bolniki naučijo tehnik obvladovanja stresa. Ob pojavu vprašanj in dilem je bolnikom na voljo tudi Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, v katerem se združujejo ljudje s podobnimi težavami, ki se med seboj bodrijo in si pomagajo.