Za zdravstvene delavce cepljenje ne bo obvezno, necepljenim otrokom prepovedali obiskovanje javnih vrtcev

Vlada zatrjuje, da podpira prizadevanje za visoko stopnjo precepljenosti zaposlenih v javni zdrav- stveni mreži in socialno-varstvenih zavodih, a meni, da bi lahko prepoved dela tistim, ki niso popolno cepljeni, imela neželene učinke zaradi kadrovske podhranjenosti v zdravstvu in socialnem varstvu.
Vlada zatrjuje, da podpira prizadevanje za visoko stopnjo precepljenosti zaposlenih v javni zdrav- stveni mreži in socialno-varstvenih zavodih, a meni, da bi lahko prepoved dela tistim, ki niso popolno cepljeni, imela neželene učinke zaradi kadrovske podhranjenosti v zdravstvu in socialnem varstvu. (Foto: Shutterstock)

Državni zbor je 29. septembra potrdil novelo zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), ki jo je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz SMC, SDS in Desusa ter so jo obravnavali po skrajšanem postopku. Novela med drugim omejuje vključevanje v javne in javno sofinancirane vrtce tistim otrokom, ki niso bili cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter za to nimajo medicinskih razlogov oziroma odločbe komisije, ki odloča o opustitvi cepljenja. V vrtec se lahko vključijo otroci, ki so v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.

Novela določa tudi, da morajo imeti kandidati, ki se vpisujejo v programe srednje- in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdrav- stva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, ob vpisu opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je opredeljen v zakonu. Določa pa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja, s čimer naj bi razbremenili delo komisije za cepljenje.

Odbor državnega zbora za zdravstvo je v predlog vnesel nekaj sprememb in umaknil dopolnilo, ki je predlagalo obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju in hepatitisu B ter redno cepljenje proti sezonski gripi tudi za zaposlene v javni zdravstveni mreži ali javnih socialno-varstvenih zavodih. Vlada zatrjuje, da podpira prizadevanje za visoko stopnjo precepljenosti zaposlenih v javni zdrav- stveni mreži in socialno-varstvenih zavodih, a meni, da bi lahko prepoved dela tistim, ki niso popolno cepljeni, imela neželene učinke zaradi kadrovske podhranjenosti v zdravstvu in socialnem varstvu, sploh glede na širjenje okužb z novim koronavirusom.

Novele niso podprli v SD, kjer sicer podpirajo obvezno cepljenje, vendar pa se ne strinjajo z zaostrovanjem razmer. Menijo, da je treba za dosego večje precepljenosti ubrati drugačno pot. Kot je dejal prvi človek stranke Dejan Židan, bodo s prisilo zbudili odpor pri ljudeh, zato bi v SD raje gradili na obveščanju in zaupanju. V Levici menijo, da bi dostop do strokovnih podatkov o varnosti in učinkovitosti cepljenja brez omejitev (ta je trenutno otežen) povečal zaupanje v cepljenje. V SAB pa pravijo, da je treba o problematiki cepljenja doseči širok konsenz v družbi, zato pričakujejo, da jo bo vlada obravnavala tudi s strokovnega vidika. Preostale stranke so izrazile podporo noveli.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki