Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Aplikacija OstaniZdrav nam sporoči, ali smo bili v stiku z osebo, obolelo za COVID-19.
Aplikacija OstaniZdrav nam sporoči, ali smo bili v stiku z osebo, obolelo za COVID-19. (Foto: Shutterstock)

Od sredine avgusta je za uporabnike operacijskega sistema Android in od septembra za uporabnike Appla na voljo brezplačna aplikacija #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z osebo, obolelo za COVID-19.

Kot poudarja vlada, lahko ljudje z njeno uporabo pripomorejo k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas, naših bližnjih in celotne družbe.

Po namestitvi aplikacije bomo obveščeni o srečanjih z drugimi uporabniki aplikacije, ki so morda okuženi ali so bili v stiku z okuženo osebo, pa se tega niti niso zavedali, in zato pomenijo tveganje za prenos virusa tudi na nas. Aplikacija ne razkrije lokacije ali identitete okužene osebe, sporoči samo, da smo se z njo srečali, trdi vlada in doda, da lahko funkcije aplikacije kadarkoli onemogočimo ali aplikacijo v celoti izbrišemo. S tem se bodo izbrisale tudi vse informacije, ki jih je aplikacija shranila. Tudi tisti, ki je potrjeno okužen, to informacijo prostovoljno deli z drugimi uporabniki (pridobi posebno desetmestno kodo, ki jo nato sam vnese v aplikacijo), zagotavljajo na vladi.

Aplikacija #OstaniZdrav bo svoj namen dosegla, če si jo na mobilni telefon namestimo preden zbolimo. Tako bodo osebe, s katerimi smo imeli stike, preden smo izvedeli za okužbo, obveščene in bodo lahko ravnale samozaščitno.

Vse informacije kot tudi pomoč pri nameščanju in uporabi mobilne aplikacije uporabnikom zagotavljajo svetovalci klicnega centra na telefonski številki 080 17 87.