Množično dobrodelno zbiranje kilometrov za osebe s sladkorno boleznijo

  • četrtek, 09. julij 2020
Z leve proti desni: Maj Langerholz, Ana Turšič, Nika Repše, Anita Repše, Ella Repše, Gorazd Repše in Andej Drašler.
Z leve proti desni: Maj Langerholz, Ana Turšič, Nika Repše, Anita Repše, Ella Repše, Gorazd Repše in Andej Drašler. (Foto: Andrej Križ)

Dobrodelna akcija #darujemkilometre

Za ozaveščanje o sladkorni bolezni, eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu, Zveza društev diabetikov Slovenije začenja dobrodelno akcijo #darujemkilometre, s katero razbijajo tabuje o življenju s sladkorno boleznijo.

V ospredju letošnje akcije so trije posamezniki in družina, ki živijo s sladkorno boleznijo. Akcijo so najavili na novinarski konferenci, na kateri sta strokovnjaka iz Zdravniške zbornice Slovenije in UKC Ljubljana izpostavila pomen zmanjševanja stigme in vlogo tehnologije pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Za kvalitetno in polno življenje oseb s sladkorno boleznijo, bodo letos rekreativni športniki, profesionalci in vsi ostali, zbirali simbolične kilometre, ki jih lahko zbirajo peš, s tekom ali na kolesu.

Akcija zbiranja kilometrov intenzivno traja od 7. do 21. julija, nato pa še vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni.

Fotografijo opravljene poti lahko sodelujoči objavijo na Facebooku ali Instagramu, označeno z #darujemkilometre, #imenom ambasadorja in #številom opravljenih kilometrov. V tem času bo mogoče darovati tudi sredstva za tiste osebe, ki si težko privoščijo nakup pripomočkov za obvladovanje sladkorne bolezni, ki jih zavarovalni sistem ne krije.

Sredstva bo mogoče darovati vse do 30. novembra 2020, z SMS sporočilom na telefonsko številko 1919 s ključno besedo KM5.

Štirje ambasadorji letošnje akcije #darujemkilometre

Letošnja akcija #darujemkilometre v ospredje postavlja štiri ambasadorje ozaveščanja o sladkorni bolezni. Vsak izmed njih si je izbral dobrodelni namen za katerega želi, da se porabijo zbrana sredstva prek SMS donacij. Ti bodo s svojimi osebnimi zgodbami javnost spodbujali, da prek objav na družbenih omrežij poročajo o darovanih kilometrih na kolesu, s tekom ali peš.

Štirje ambasadorji so: Maj Langerholz, Nika Repše z družino, Ana Turšič in Andrej Drašler.

Na sladkorno bolezen ne glejmo s predsodki

Tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek - Travnik, se je pridružila namenu v katerem ZZS že drugo leto z veseljem sodeluje: »Opažamo, da je tudi v zvezi s sladkorno boleznijo treba zmanjševati stigmo, ki so je še vedno deležni predvsem tisti najmlajši, ki se že v otroštvu ali kasneje kot najstniki soočijo s to boleznijo. Kot družba in soljudje pa se moramo zavedati, da lahko vsak od nas veliko prispeva že zdaj in sam po sebi. Predvsem tako, da na osebe s sladkorno boleznijo ne gledamo s predsodki, ampak odprto, da se njihove bolezni ne bojimo, se z njimi o tem pogovarjamo, da smo vključujoči in jih spodbujamo, da kljub določenim omejitvam, če jih imajo, razvijajo svoje zmožnosti in so športno aktivni.«

Prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana pa je poudaril, da so takšne akcije ozaveščanja, ključne za osebe s sladkorno boleznijo: »Sladkorna bolezen je nekaj, s čimer imajo ljudje veliko dodatnega dela, je pa lahko tudi ena od priložnosti v življenju, ki jo obrnemo sebi v prid. Verjamem, da bomo našli tudi zdravilo za sladkorno bolezen, do takrat pa je tehnologija tista, ki pomaga.«

Sladkorna bolezen izbira prvake, ki lahko nastopijo kot ambasadorji zdravja

Iz ZDA se je na novinarski konferenci javil še Phil Southerland, soustanovitelj in CEO Team Novo Nordisk, ekipe profesionalnih kolesarjev, ki imajo vsi sladkorno bolezen tipa 1 in so lani sodelovali na Dirki po Sloveniji. Prav ob njihovem obisku je Zveza društev diabetikov Slovenije lani prvič pripravila vrsto ozaveščevalnih aktivnosti o sladkorni bolezni v sklopu akcije #darujemkilometre.

Southerland je izpostavil, da je sladkorna bolezen ena redkih kroničnih bolezni, ki jo lahko posameznik obvladuje: »Poznamo doktorje, pilote, kolesarje in ostale profesionalne športnike s sladkorno boleznijo. Več znanja o bolezni kot bodo imeli ljudje, lažje jo bodo obvladovali. Takšni ljudje lahko potem dosežejo karkoli. Ko sem bil otrok, o svoji bolezni nisem govoril, ker v družbi ni bilo nobenih takšnih herojev. Ampak danes vem, da sladkorna bolezen izbira samo prvake. Zato je pomembno, da celotna skupnost ve zanje. Ti lahko namreč postanejo ambasadorji zdravja za celotne skupnosti.«
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki