10 nasvetov za zaščito pred soncem

Da zdravega sončenja ni in da pretirano izpostav­ljanje UV-žarkom lahko povzroči poškodbe kože in oči ali pripelje tudi do kožnega raka, »čivkajo že vrabci«. Zato smo zbrali nekaj najpomembnejših nasvetov za zaščito pred soncem.

1. Sonce je najmočnejše med 10. in 16. uro, zato se v tem času izogibajte neposrednemu izpostavljanju sončnim žarkom.

2. Rekreativne dejavnosti v naravi načrtujte zunaj časa najbolj aktivnega sončnega sevanja.

3. Nosite lahna oblačila iz gosto tkanih naravnih materialov.

4. Nosite pokrivala. Najprimernejši so klobuki, katerih krajci so široki vsaj 7,5 centimetra, saj ščitijo tudi vrat, ušesa in del obraza.

5. Nikakor ne pozabite zaščititi oči. Nosite kakovostna sončna očala z ustrezno zaščitenimi stekli, kar pomeni, da morajo zagotavljati od 99- do 100-odstotno zaščito pred UVA- in UVB-žarki.

6. Pred odhodom na sonce se vedno zaščitite z zaščitnim sredstvom, dobro pa ga je uporabiti tudi v senci, saj tudi tam nismo povsem varni pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

7. Zaščitno sredstvo nanesite pol ure pred izpostavljanjem soncu. Nanesite ga enakomerno in v dovolj debeli plasti, kar pomeni približno dva mililitra oziroma dva miligrama na kvadratni centimeter kože. Nanesite ga na dve do tri ure ter po vsakem kopanju, znojenju in brisanju z brisačo – vodoodporna sredstva niso izjema, saj jih je treba nanašati vsaki dve uri.

8. Zapomnite si, da sončni žarki prodrejo do Zemlje tudi v oblačnem vremenu in da nas tudi takrat lahko opečejo.

9. Za opekline smo najbolj dojemljivi v vodi oziroma takrat, ko je naša koža vlažna, a tudi na višjih nadmorskih višinah, zato se v takem primeru še bolj pazljivo zaščitite.

10. Dojenčkov in majhnih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljajte soncu, do šestega meseca starosti tudi ni priporočljivo uporabljati zaščitnih sredstev. Z njimi se zadržujte v senci in jih zaščitite z oblačili in s pokrivali. Po šestem mesecu starosti se priporoča zaščita pred soncem z mineralnimi filtri, vendar ne pretiravajte. Uporaba zaščitnega sredstva še ne pomeni, da otroka lahko izpostavljate soncu. Uporabljajte visok zaščitni faktor, vsaj ZF 30, in ga pogosto nanašajte.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki