Brezplačni Webinar: Kaj moram vedeti o hidradenitisu suppurativi?

V četrtek, 11. 6., ob 18. uri.

Vabljeni k ogledu webinarja o hidradenitis suppurativi, kožni bolezni, o kateri šele v zadnjih letih vemo več in jo znamo bolje zdraviti. Pogovarjali se bomo s prof. dr. Matejo Dolenc Voljč, dermatovenerologinjo iz UKC Ljubljana, ki nam bo pomagala razumeti glavne značilnosti bolezni in pojasnila, kako bi moralo potekati učinkovito zdravljenje.

Webinar je namenjen osebam s hidradenitis suppurativo ter njihovim svojcem in prijateljem, pa tudi osebam z nekaterimi drugimi vnetnimi boleznimi, pri katerih se včasih pojavlja, a je pogosto spregledan (kronična vnetna črevesna bolezen).

Na kožno bolezen hidradenitis suppurativa pomislimo, kadar se na koži pojavljajo boleči ognojki, bulice, in sicer predvsem v predelu pazduh, v dimljah in na perigenitalnem območju, perianalno, glutealno. Pojavljajo se večkrat na istem mestu (vsaj dvakrat v zadnjih šestih mesecih je pogoj za diagnozo). Bulice povzročajo bolečine, iz njih pa navadno izteka gnojni izcedek. Včasih je videti kot bakterijska okužba kože, vendar to ni. Žarišča pri hidradenitis suppurativi namreč nastajajo zaradi imunsko pogojenih procesov.

V preteklosti so bili bolniki s HS praviloma zdravljeni razmeroma pozno in pogosto nepravilno. Zdravljenje je sicer večplastno in odvisno od lokalizacije in težavnosti bolezni: ob blagih oblikah se začne z lokalnim zdravljenjem (mazila), ob ponavljanju in razširitvi pa s sistemskim (antibiotiki in biološka zdravila). Zdravljenje z zdravili gre z roko v roki s kirurško terapijo. Osebam s hidradenitis suppurativo je svetovana tudi sprememba življenjskega sloga – zmanjšanje telesne mase in prenehanje kajenja –, oboje namreč pomembno vpliva na potek bolezni. Ob vsem tem pa bolniki potrebujejo tudi psihološko podporo.

O vsem tem se bomo pogovarjali s prof. dr. Matejo Dolenc Voljč.

Za ogled webinarja je potrebna predhodna prijava na spletnem naslovu webinar-hidradenitis-suppurativa.